woensdag 29 februari 2012

Uitleg diarree en braken kat

Er is een videoserie beschikbaar van Cornell University College of Veterinary Medicine waarin een uitgebreide duidelijke uitleg wordt gegeven over diarree en braken bij de kat. Of dit uiteindelijk een betaalde serie gaat worden, weet ik niet, maar op het moment is het nog gratis te bekijken via deze website over gastro-intestinale problemen bij de kat.

woensdag 22 februari 2012

Kattengeneeskundeboeken

Voor het geval je niet kunt wachten tot ik zelf een keer op mijn website de artikelen aan ga vullen met informatie over kattengeneeskunde, hierbij een kleine greep van interessante (maar vaak duurdere, tip is om te googlen op het boek en te kijken of hij ergens te downloaden valt) boeken:

Pharmalogie
Als je uitgebreidere informatie wilt over medicatie die je aan je kat geeft, vind ik het boek "Plumb's Veterinary Drug Handbook" een fantastische.

"Colour review" boeken
Mijn eerste kennismaking met kattengeneeskundeboeken waren twee zogenaamde "colour review" boeken. Op de voorpagina's vind je elke keer casusbeschrijvingen met vragen en op de achterpagina's ervan de antwoorden. Het heeft voor mij wel bevestigd dat het heel lastig kan zijn om een juiste diagnose te stellen met soms wel heel veel mogelijkheden.

- Self-assessment colour review of Feline Medicine
- Self-assessment colour review of Feline Infectious Diseases

Algemene kattengeneeskundeboeken
Wegens de actualiteit en uitgebreidheid vind ik het boek dat eind 2011 is uitgekomen: "The Cat Clinical Medicine and Management" 1 van de betere. Een ander heel goed boek vind ik "The Veterinary Technician's Pocket Partner", waar je in het kort een redelijk goed overzicht hebt over verschillende zaken.

Website
De website van Merck Veterinary Manual is van 2010 en misschien niet compleet up-to-date, maar je vindt er wel veel informatie.

vrijdag 20 januari 2012

Onzindelijkheid bij kittens door blaasproblemen

Als gastgezin van een asiel, krijg ik vaak de vraag van adoptanten of het kitten zindelijk is. Een kitten die geen schone kattenbak tot zijn/haar beschikking heeft of te weinig kattenbakken in de nabije omgeving, kan op een andere plek zijn/haar behoefte gaan doen. Maar eigenlijk is het normaal dat een kitten vanaf 4-5 weken oud uit zichzelf naar de kattenbak gaat.

Bij een onzindelijk kitten is het dan ook, net als bij een volwassen kat, van belang om eerst medische oorzaken (blaasontsteking of in een zeldzaam geval blaasgruis) uit te sluiten voor er alleen aan gedragstherapie gedacht wordt. Helaas is ons dat afgelopen week duidelijk geworden toen een kitten na een paar dagen bij ons plotseling onzindelijk werd en zelfs pontificaal voor mijn neus op bed een plasje ging doen. Het kitten bleek zowel een blaasontsteking als blaasgruis te hebben, wat we nu gelukkig wel kunnen behandelen.

Overleg dus ook met een kitten als eerste met de dierenarts als deze onzindelijk blijkt te zijn.