vrijdag 26 augustus 2011

Miauwen op vreemde tijden

Onze oudste kater, Lua (die ook al in het schildklierlogje voorkwam), heeft zowel een te snel werkende schildklier als chronisch nierfalen en waarschijnlijk HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Iets wat ons opviel, was dat hij heel vaak luid miauwde als hij net had gegeten, op zijn slaapplek sprong of midden in de nacht als hij wakker was. Tegenwoordig doet hij dat ook wel eens als hij ligt te slapen, dan wordt hij even wakker en miauwt hij, om daarna weer verder te gaan slapen.

De reden dat ik over deze ervaringen schrijf op dit algemene katteninfo weblog, is om dat dit miauwen samen kan hangen met een te snel werkende schildklier, chronisch nierfalen of HCM en dat als jouw kat dit doet (zeker bij een oudere kat) het belangrijk is om medische oorzaken die te behandelen zijn uit te sluiten.

Bij een te snel werkende schildklier moet het hart te hard werken en verhoogt dit de bloeddruk wat waarschijnlijk zo oncomfortabel aanvoelt, waardoor de kat gaat miauwen. Ook nierziekte laat de bloeddruk omhoog gaan. HCM betekent dat de hartspier verdikt, waardoor de hartkamers kleiner worden. Het hart moet dan harder werken om diezelfde hoeveelheid bloed rond te kunnen pompen, wat ook vanzelfsprekend zorgt voor een verhoogde bloeddruk.

Als je hier iets meer in het Engels over wilt lezen, kun je kijken op de website van The Times Leader.

Pijnbestrijding kat

Er is medicatie verkrijgbaar bij de dierenarts dat het leven van je kat behoorlijk kan veraangenamen als hij/zij pijn ervaart: NSAIDS (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Net als bij vrijwel elk medicijn, zijn er wel bijwerkingen die flink kunnen afschrikken. In het geval van NSAIDS kan er op korte termijn een gebrek aan eetlust, overgeven en diarree een probleem geven, op de langere termijn is er het risico op lever- en nierziekte. Over deze bijwerkingen zijn verschillende websites opgericht, maar overleg liever met je dierenarts, voordat je jouw kat de benodigde anti-pijnmedicatie ontzegt.

Op de website van Post Gazette kun je hier meer over lezen.

Behandelmogelijkheden snel werkende schildklier bij de kat

Onze oudste kat heeft een te snel werkende schildklier en krijgt daarvoor dagelijks een pilletje Felimazole. Jodiumtherapie en een chirurgische ingreep zijn de andere twee mogelijkheden om deze aandoening die bij vooral oudere katten voorkomt, te behandelen. Op de website van Tails of Seattle staat dit uitgebreider beschreven met voor- en nadelen.

woensdag 24 augustus 2011

Overmatig drinken, overmatig urineren bij kat

Nierfalen, diabetes, snel werkende schildklier, leverziekte en kanker zijn de meest voorkomende oorzaken van overmatig drinken en overmatig urineren. Als het je opvalt dat je kat veel drinkt en plast en ook nog eens wat op leeftijd is, is het zeker verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Het is vaak een vicieuze cirkel waar uitdroging bij om de hoek komt kijken: door het overmatig plassen, droogt je kat uit, waardoor hij of zij weer meer gaat drinken en vervolgens weer overmatig plassen. Bied je kat altijd voldoende vers water aan, want uitdroging moet absoluut vermeden worden. Eventueel kun je zelf het nekvel van je kat een stukje optillen en kijken of deze vlot weer terug veert. Duurt dit te lang, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.

Afgezien van bovenstaande ziektes, kan ook overmatig zout in het eten een oorzaak zijn van overmatig drinken en daardoor overmatig plassen.

Meer lezen? In het artikel op de website van Gazettes kun je hier meer over lezen.

vrijdag 19 augustus 2011

Online kattenmedicatie kopen

Tegenwoordig is het mogelijk om in plaats van bij de dierenarts om online medicatie voor je kat te kopen. Dit kan een stuk goedkoper zijn dan bij je dierenarts (vooral dieetvoer kan flink schelen). Niet alle medicatie is online zonder recept te verkrijgen, zoals antibiotica en pijnstillers. Wat wel zonder recept te verkrijgen is, vraagt om waakzaamheid, zodat je zeker weet dat je niet iets gebruikt dat al over de datum is of een namaakproduct. In Amerika is er bijvoorbeeld ontdekt dat het vlooienmiddel Frontline, dat je normaal ook bij de dierenarts koopt, een namaakversie had, klik hier om daar meer over te lezen.

Voor verdere tips om op te letten, kun je lezen op de website van de Gazette Extra.

Sproeien katten door stress

Als je hebt uitgesloten dat je kat sproeit in huis, omdat hij/zij pijn heeft door een blaasontsteking of blaasgruis, is de kans heel groot dat hij/zij last van stress heeft. Die stress kan meerdere oorzaken hebben en daardoor ook meerdere suggesties om te behandelen. Op mijn website ga ik daar een keer dieper op in, voor nu verwijs ik je naar een artikel uit de Washington Post, in het Engels.

Amerikaanse veterinaire studenten castreren 700 opvangkatten

In Florida hebben ongeveer 25 veterinaire studenten rond de 700 katten gecastreerd die in beslag genomen waren bij een kattenverzamelaar. Los van de ernst dat iemand zoveel katten heeft kunnen verzamelen, vind ik het een mooi initiatief dat veterinaire studenten zich op zo'n manier in kunnen zetten voor een goed doel.

Meer hierover kun je lezen op de website van de Miami Herald.

vrijdag 5 augustus 2011

Meer vocht, slankere kat

Door Waltham is er, in samenwerking met de universiteit van Aberdeen, onderzoek gedaan naar het effect van meer vocht op het gewicht. Het bleek dat gecombineerd met beweging, katten minder snel aankwamen en actiever waren toen ze een vochtrijkere maaltijd kregen. Je kunt hier meer over lezen op de website van Veterinary News in het Engels.

Voor mij bevestigt dit het belang van het benaderen van de voedingswaarde van natuurlijke prooidieren die ook voor 70-80% uit vocht bestaan, in plaats van dat vocht te vervangen door granen dan wel een hoog percentage dierlijke eiwitten.