vrijdag 26 augustus 2011

Miauwen op vreemde tijden

Onze oudste kater, Lua (die ook al in het schildklierlogje voorkwam), heeft zowel een te snel werkende schildklier als chronisch nierfalen en waarschijnlijk HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Iets wat ons opviel, was dat hij heel vaak luid miauwde als hij net had gegeten, op zijn slaapplek sprong of midden in de nacht als hij wakker was. Tegenwoordig doet hij dat ook wel eens als hij ligt te slapen, dan wordt hij even wakker en miauwt hij, om daarna weer verder te gaan slapen.

De reden dat ik over deze ervaringen schrijf op dit algemene katteninfo weblog, is om dat dit miauwen samen kan hangen met een te snel werkende schildklier, chronisch nierfalen of HCM en dat als jouw kat dit doet (zeker bij een oudere kat) het belangrijk is om medische oorzaken die te behandelen zijn uit te sluiten.

Bij een te snel werkende schildklier moet het hart te hard werken en verhoogt dit de bloeddruk wat waarschijnlijk zo oncomfortabel aanvoelt, waardoor de kat gaat miauwen. Ook nierziekte laat de bloeddruk omhoog gaan. HCM betekent dat de hartspier verdikt, waardoor de hartkamers kleiner worden. Het hart moet dan harder werken om diezelfde hoeveelheid bloed rond te kunnen pompen, wat ook vanzelfsprekend zorgt voor een verhoogde bloeddruk.

Als je hier iets meer in het Engels over wilt lezen, kun je kijken op de website van The Times Leader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten