donderdag 29 september 2011

Voedingsbehoefte oudere katten

Hoe meer wetenschappelijke bronnen ik lees, hoe duidelijker het mij wordt dat het van belang is om oudere katten juist voeding te geven dat hoog in dierlijke eiwitten en vet is (ik ga dat ook maar eens aanpassen op mijn website). Als een kat bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier heeft, "eet" hij de eiwitten uit zijn spieren op om te voldoen aan de vraag van dierlijke eiwitten. Het is een hele tijd een standaard geweest om oudere katten juist weinig (dierlijke) eiwitten te geven en een hoog percentage aan koolhydraten. Dit blijkt (wat als je weet dat een kat obligaat carnivoor is niet bepaald verbazingwekkend is) juist averechts te werken en onder meer het risico op suikerziekte in de kat te verhogen.

Katten met chronisch nierfalen worden ook op een eiwitarm dieet gezet, omdat eiwitten fosfor bevatten. Het zou kunnen zijn dat het verstandiger is om je oudere kat een eiwitrijk dieet te geven en dan fosfaatbinders (als Ipaktine) te gebruiken voor als je kat aan chronisch nierfalen lijdt.

Er is een Engelstalig weblog waar endocrinologie uitgebreid aan bod komt (geschreven door een dierenarts die erin gespecialiseerd is), namelijk http://endocrinevet.blogspot.com. Eén van de bronnen die aangehaald wordt in (in elk geval) het laatste log is het wetenschappelijke artikel Feeding old cats - an update on new nutritional therapies wat (hopelijk nog een tijdje) in zijn geheel te downloaden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten