woensdag 27 april 2011

Overwegingen aanschaf kat: huistuinkeukenkat of raskat



Asielen en kattenopvangcentra zitten vaak vol met hele leuke zogenaamde huis-tuin-keukenkatten en af en toe kruisingen van raskatten (zonder stamboom). Sommige raskatten staan er om bekend dat ze een bepaald karakter hebben of het uiterlijk spreekt aan. Als je voor een raskat gaat, wil ik je adviseren om je goed in te lezen, alvorens je in alle enthousiasme bij een broodfokker een doodziek kitten haalt waar je uiteindelijk veel kosten en verdriet van hebt. Een huis-tuin-keukenkat doorstaat geen testen op ziekten die erfelijk zijn, raskatten bij een verantwoorde cattery wel, maar dan nog biedt dit geen garantie voor een compleet gezonde kat.

Bij Aanschaf (waarschijnlijk in juni) kun je meer lezen over waar je een kat vandaan kunt halen.

Overwegingen aanschaf kat: kosten



Een dier kost geld. Zo heb je de dagelijkse kosten van voer en kattenbakkorrels/kattenbakgrit, is het handig om speel- en krabmateriaal te hebben om je meubels enigszins te ontzien en zijn er dierenartskosten. Een kitten dient tweemaal gevaccineerd te worden tegen katten- en niesziekte in het eerste levensjaar voor een optimale bescherming en daarna jaarlijks in elk geval tot en met zijn/haar tweede levensjaar. Bij een kitten is het zo dat ook al is het kitten zelf nog nooit naar buiten geweest, hij/zij wel via de moeder wormen kan hebben gekregen en daarvoor is het van belang om maandelijks tot 6 maanden te ontwormen. Als er vlooien zijn, is het natuurlijk prettig om deze te elimineren. Of je kat buiten komt of niet, het is handig om je kat te chippen (en dit te laten registreren), zodat je kat gemakkelijker met je herenigd kan worden als hij/zij wegloopt. Tot slot is het meest verantwoorde om te doen dat je jouw kat castreert vanaf een leeftijd van zes maanden.

Een schatting maken van de kosten is lastig, omdat prijzen van producten en dierenartsen flink kunnen verschillen. Je kunt kijken wat je nodig denkt te hebben en hoeveel dat kost om vervolgens te kijken of je bereid bent om deze kosten te betalen. Dit zijn dan de kosten die je enigszins kunt voorzien, maar het is ook handig om er rekening mee te houden dat er onvoorziene dierenartskosten bij kunnen komen.

Overwegingen aanschaf kat: met of zonder gebreken

Cocos mist een deel van haar staart

De meeste katten met een handicap, zoals een pootje, zicht of gehoor dat mist, kunnen nog prima uit de voeten met wat ze nog wel hebben. Het kan dan ook juist fijn zijn om zo’n kat een fijn thuis te bieden en je te verwonderen over wat er allemaal mogelijk is als daar de noodzaak voor is. Er zijn ook katten die andere gebreken hebben, zoals een voedselallergie, chronisch nierfalen, hartruis, te snel werkende schildklier, blaasgruis, diabetes, enz. Deze katten kunnen speciaal voer, medicatie en meer dierenartsbezoeken nodig hebben. Logischerwijs kosten deze katten je dus wat meer geld. Maar als je al een kat hebt die speciaal voer nodig heeft of die je al insuline inspuit, is het zeker het overwegen waard om een kat in huis te halen die ook dit speciale voer of insuline nodig heeft.

Een kat is geen product met een garantie dat hij het goed blijft doen voor een bepaalde periode, er kan altijd wat mis gaan, waar je rekening mee dient te houden als je een kat aanschaft.

Overwegingen aanschaf kat: binnen of buiten



Het is mijn persoonlijke mening dat een kat het beste binnen of in een afgesloten tuin/balkon gehouden kan worden. Wij als mensen hebben de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk voor het welzijn van de kat te zorgen, dat kunnen we niet overlaten aan de kat zelf. Het is weinig natuurlijk als ze rondlopen in een gebied waar auto’s komen. De risico’s van auto’s kunnen ze niet altijd zelf inschatten, al helemaal niet als ze enthousiast ergens achteraan rennen. Een kat gaat niet altijd dood aan een aanrijding, maar kan zulke verwondingen oplopen dat er geopereerd moet worden en die kosten kunnen gemakkelijk in de honderden euro’s lopen.

Helaas zijn er ook mensen die niet overweg kunnen met de overlast die katten veroorzaken, dat ze drastische maatregelen nemen om de kat te verwonden of te doden. Er hoeft maar één buurtbewoner te zijn die zijn/haar mond houdt over zijn/haar kattenhaat, waardoor je kat flink kan lijden. Daarnaast is jouw kat jouw verantwoordelijkheid en hoort hij/zij geen overlast te veroorzaken voor andere mensen.

Ongecastreerde katten dragen wel eens het FIV-virus (vergelijkbaar met HIV voor mensen) die verspreidt wordt door vechtpartijen tussen katten. Jouw kat kan op die manier dus FIV oplopen. Als je kat niet ingeënt is tegen katten- en niesziekte, is het risico ook veel groter dat je kat dit oploopt buiten en aan kattenziekte overlijdt of ernstig ziek wordt van niesziekte.

Tot slot zijn er heel veel katten die vermist worden. Soms nemen andere mensen ze in huis en vindt de kat dat prima. Katten kunnen ook aangereden zijn, zich met hun laatste krachten struiken inslepen en daar een pijnlijke dood sterven. Het gebeurt ook regelmatig dat katten opgesloten worden in schuren, caravans en op andere plekken.

Mijn advies is dan ook om te kijken of je binnen in elk geval de ruimte kunt bieden die de kat nodig heeft en als je een kat de ruimte buiten wilt geven daarvoor het balkon of de tuin af te zetten.

Overwegingen aanschaf kat: socialisatie en karakter


Een deel van waar de kat aan gewend is, ligt aan socialisatie en een ander deel aan het karakter van de kat. Het is heel handig om voor jezelf te weten of je een kat zoekt die aanhankelijk is en graag bij je op schoot komt zitten om met je te knuffelen of dat je het ook prima vindt als je de kat af en toe eens kunt aaien als je hem/haar tegen komt of dat je juist zelf wel een band met de kat op zou willen bouwen door de kat zelf te socialiseren.

Als je veel van huis weg bent, is een hele aanhankelijke kat die eigenlijk continue aandacht van je nodig heeft, niet de beste optie. Je kunt dan beter een kat in huis nemen die het fijn vindt als je er bent, maar zich verder ook prima alleen vermaakt.

Met honden, jonge of oudere kinderen in huis, is het verstandig om een kat uit te zoeken die met ze overweg kan of in elk geval niet elke keer angstig wegkruipt als de hond of het kind in de buurt komt.

Overwegingen aanschaf kat: kater of poes


Een fabeltje dat wijdverbreid is, is dat katers sproeien en poezen niet, waardoor het voor veel katers lastiger is om aan een fijn thuis te komen. Als de kater op tijd geholpen is (bij voorkeur rond zes maanden en in elk geval voordat die gaat sproeien), zal hij ook niet in een nieuw thuis gaan sproeien. Ook poezen kunnen sproeien als ze nog niet geholpen zijn om zo katers te laten weten dat ze beschikbaar zijn om kittens te krijgen. Van onze eigen katten gaan de katers het beste samen met andere katten en hebben de poezen wat meer moeite met andere katten, maar we hebben ook een opvangpoes gehad die ontzettend lief was met andere katten. Het ligt dan ook vooral aan het karakter en de socialisatie van de kat of hij/zij bij je past.

Overwegingen aanschaf kat: jong of oud



Het is schitterend om jonge katten op te zien groeien tot grote katten. Ook is het, als ze bij de oorspronkelijke eigenaar goed gesocialiseerd zijn, gemakkelijker om ze te laten wennen aan jouw leefstijl. Jonge katten kunnen wel enorm druk zijn, in gordijnen en meubels klimmen en allerlei kittenkwaad uithalen. Als je liever wat rustiger kattengezelschap wilt, is het verstandiger om een volwassen kat in huis te halen. Vaak weten ze in een asiel of bij de oorspronkelijke eigenaar goed te vertellen hoe het karakter van een volwassen kat in elkaar zit en kom je zo minder snel voor verrassingen te staan. Tot slot zijn er ook nogal eens oudere katten die een rustig nieuw thuis zoeken. Deze katten zijn over het algemeen vooral gesteld op hun rust en kunnen heerlijke schootkatten zijn. Wel kan het zo zijn dat oudere katten kwaaltjes hebben, waarvoor ze extra zorg nodig hebben. Als je op korte termijn geen geld hebt voor urine- en/of bloedonderzoek plus eventuele medicatie, kun je beter beginnen met een jongere kat die hopelijk vele jaren gezond opgroeit.

maandag 18 april 2011

Overwegingen aanschaf kat: alleen of samen



Een volwassen kat kan zich doorgaans prima zelf vermaken en er zijn zelfs veel volwassen katten die niet goed overweg kunnen met andere katten. Dit kan voor een deel te maken hebben met de socialisatie als kitten. Als een kitten te vroeg weggehaald is bij zijn/haar nestgenoten en niet opgegroeid is met andere katten, zal dit kitten ook niet echt met andere katten om leren gaan. Mocht je voor één kat willen gaan, dan is een volwassen kat eigenlijk de beste optie.

Kittens komen het beste tot hun recht als ze in elk geval met zijn tweetjes zijn. Ze kunnen met elkaar spelen, leren grenzen kennen en deze te respecteren. Mocht je al een sociale kat hebben die een jonge drukke soortgenoot op prijs stelt, dan is het minder dringend dat je twee kittens samen in huis neemt.

dinsdag 12 april 2011

Overwegingen aanschaf kat

Deze maand zal ik schrijven wat overwegingen kunnen zijn om mee te nemen als je ervoor kiest om een kattige huisgenoot in huis te halen. Zelf ben ik gastgezin voor een dierenasiel en vang ik kittens op. Als wij de kittens plaatsen, doen we altijd onze best dat ze terecht komen bij mensen die erover nagedacht hebben wat het inhoudt om een kat te kiezen en dat de best mogelijke match er is tussen mens en kat. Tenslotte is het voor de kittens vervelend als ze weer bij ons terugkomen (of naar het asiel gaan) om weer ergens anders geplaatst te worden.

Je hoeft geen maanden te filosoferen over de overwegingen, maar ik wil je zeker aanraden om wel je gedachten erover te laten gaan en rekening te houden met een aantal aspecten, zoals:

- wil je een kat die zich alleen vermaakt of een kat die graag contact heeft met een andere kat;
- ga je voor een jonge of een oude kat;
- gaat jouw voorkeur uit naar een kater of een poes;
- wat zoek jij in een kat qua karakter en socialisatie (aanhalig, avontuurlijk, mogelijkheid om zelf uitgebreid een band op te bouwen);
- laat je een kat binnen of buiten;
- wil je een kat zonder of met (merkbare) gebreken;
- welke kostenposten er komen kijken bij het verzorgen van een kat;
- ga je voor een huis-tuin-keukenkat of voor een raskat.

Welkom

Op dit weblog plaats ik de artikelen die ik ook op mijn website www.katinfo.com ga zetten. Deze website zal waarschijnlijk niet voor mei 2012 online staan, maar tot die tijd kun je de artikelen al wel hier lezen.

De komende paar maanden begin ik met wat algemene informatie: overwegingen, huisvesting, aanschaf, zwerfkatten en hulporganisaties. Er komt ook uitgebreid een stuk over de gezondheid en het gedrag van katten, alles wat eigenlijk te maken heeft met het welzijn van katten.

Dit jaar zullen het waarschijnlijk vooral artikelen zijn die ik op mijn website wil gaan plaatsen, maar uiteindelijk wil ik ook relevante informatie die ik tegenkom op het internet hier plaatsen.

Ik wens je veel plezier bij het lezen van dit weblog en hoop dat je er wijzer van kunt worden als het gaat om kattenwelzijn of bevestigt dat je fantastisch voor deze intrigerende viervoeters zorgt.