woensdag 27 april 2011

Overwegingen aanschaf kat: binnen of buiten



Het is mijn persoonlijke mening dat een kat het beste binnen of in een afgesloten tuin/balkon gehouden kan worden. Wij als mensen hebben de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk voor het welzijn van de kat te zorgen, dat kunnen we niet overlaten aan de kat zelf. Het is weinig natuurlijk als ze rondlopen in een gebied waar auto’s komen. De risico’s van auto’s kunnen ze niet altijd zelf inschatten, al helemaal niet als ze enthousiast ergens achteraan rennen. Een kat gaat niet altijd dood aan een aanrijding, maar kan zulke verwondingen oplopen dat er geopereerd moet worden en die kosten kunnen gemakkelijk in de honderden euro’s lopen.

Helaas zijn er ook mensen die niet overweg kunnen met de overlast die katten veroorzaken, dat ze drastische maatregelen nemen om de kat te verwonden of te doden. Er hoeft maar één buurtbewoner te zijn die zijn/haar mond houdt over zijn/haar kattenhaat, waardoor je kat flink kan lijden. Daarnaast is jouw kat jouw verantwoordelijkheid en hoort hij/zij geen overlast te veroorzaken voor andere mensen.

Ongecastreerde katten dragen wel eens het FIV-virus (vergelijkbaar met HIV voor mensen) die verspreidt wordt door vechtpartijen tussen katten. Jouw kat kan op die manier dus FIV oplopen. Als je kat niet ingeënt is tegen katten- en niesziekte, is het risico ook veel groter dat je kat dit oploopt buiten en aan kattenziekte overlijdt of ernstig ziek wordt van niesziekte.

Tot slot zijn er heel veel katten die vermist worden. Soms nemen andere mensen ze in huis en vindt de kat dat prima. Katten kunnen ook aangereden zijn, zich met hun laatste krachten struiken inslepen en daar een pijnlijke dood sterven. Het gebeurt ook regelmatig dat katten opgesloten worden in schuren, caravans en op andere plekken.

Mijn advies is dan ook om te kijken of je binnen in elk geval de ruimte kunt bieden die de kat nodig heeft en als je een kat de ruimte buiten wilt geven daarvoor het balkon of de tuin af te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten