dinsdag 31 mei 2011

Huisvesting kat, gezelschap en vermaak

De ideale speelkameraad voor een kitten is een ander kitten. De introductie van twee kittens die elkaar nog niet kennen, verloopt over het algemeen redelijk soepel. Ze kunnen een beetje naar elkaar blazen en grommen, maar vaak is dat binnen een paar dagen over en liggen ze gezellig bij elkaar en ravotten ze met elkaar dat het een lieve lust is. Als je een kitten introduceert bij een al sociale (naar andere katten) kat, kun je dit meestal ook in één keer doen. In het begin blazen en grommen is helemaal niets mis mee, zolang er maar geen bloed bij komt kijken, bepalen de katten zelf wat ze aan elkaar hebben.

Eigenlijk is het niet aan te raden om een nieuwe kat te introduceren bij een kat die niet zo op andere katten gesteld is, dat veroorzaakt namelijk structureel veel stress bij die kat die er al is. Soms kun je je echter vergissen en denken dat je kat een speelkameraadje wel op prijs zou stellen, maar blijkt het toch een beetje tegen te vallen. Indien mogelijk, zou je de twee katten apart kunnen houden. Als dit niet mogelijk is, is het aan te raden om de nieuwe kat eerst tijdelijk in een andere ruimte onder te brengen met voldoende speel- en krabmateriaal, voer, water en schone kattenbak. Na een paar dagen ruil je dan een uurtje de katten van ruimte, waarbij de nieuwe bewoner de rest van het huis kan verkennen en de oude bewoner uitgebreid kan snuffelen wie er bij hem/haar beland is. Je gaat daar net zo lang mee door, tot de twee bij elkaar kunnen, zonder elkaar tot bloedens aan toe te verwonden. Blazen en grommen, is dan geen probleem. Als het echt niet gaat, kun je een kattengedragstherapeut inschakelen of als laatste middel voor de nieuwe bewoner een ander thuis te zoeken. Net als met mensen, kan niet elke kat met elke andere kat overweg.

Vissen, kleine vogels en muizen zijn schitterend (in onveilige behuizing: tijdelijk) gezelschap voor een kat. Zorg er dan voor dat de kat niet in aanraking kan komen met het dier en houd ook in de gaten of “Tweety” niet heel erg onrustig wordt van de starende kattenogen. Vissen in een groter aquarium zijn leuk om naar te kijken en fijn om op het deksel te liggen. Grotere vogels kunnen de kat angst aanjagen. Met grotere knaagdieren als konijnen, ratten en fretten, gaan katten over het algemeen goed samen. Zeker in het begin is het wel verstandig om goed in de gaten te houden dat het jachtinstinct van de kat niet de overhand krijgt. Eén van onze katten was bang als een rat op haar afliep, maar de twee andere katten waren zeer geïnteresseerd in loslopende ratten en hebben we nooit zonder begeleiding los bij elkaar gelaten.

“Ze vechten als kat en hond” is een bekende uitdrukking. Katten en honden kunnen echter uitstekend met elkaar, als ze maar de gelegenheid krijgen om goed aan elkaar te wennen. Het is verstandig om in eerste instantie ze alleen samen te laten onder toezicht en de kat ruimschoots de gelegenheid te geven om op plekken te komen waar de hond er niet bij kan. Let er verder ook op dat de kat niet teveel van het hondenvoer eet, want dit is voor de kat niet volledig en kan dan ook gezondheidsproblemen opleveren.

Kittens kunnen zich uren vermaken met allerlei kattenspeeltjes, propjes papier of andere spullen die ze kunnen vinden. Zorg ervoor dat je goed in de gaten houdt of speelgoed niet kapot is en dat katten geen scherpe kleine delen in kunnen slikken. Idealiter haal je zelf al kraaloogjes en dergelijke van het speelgoed af. Zelf knip ik ook veertjes van speeltjes af, omdat ze bijvoorbeeld hun keel flink kunnen bezeren aan het scherpe deel van de veertjes. Een hengel met een speeltje eraan kunnen katten ook schitterend vinden. Let er echter wel op dat je de hengel elke keer na het spelen weer opbergt, je kat kan zich anders namelijk in het touw wurgen. Laserspeeltjes kunnen zelfs de meest luie kat in beweging brengen, terwijl jij zelf ontspannen ergens zit. Als je kat wat af moet vallen, kan een voerbal of een ander speelgoed dat je kat aan het werk zet om zijn/haar voedsel te bemachtigen heel goed helpen.

Katten hebben ook de behoefte om hun nagels te kortwieken door te krabben aan wat er beschikbaar is. Krabpalen, al dan niet zelfgemaakt met sisaltouw of tapijt, zijn hiervoor ideaal. Ze gebruiken dan wat minder je meubilair als krabobject, al houdt het over het algemeen katten niet tegen om af en toe (of vaak) eens flink de nagels in het meubilair te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten