zaterdag 28 mei 2011

Huisvesting kat, voeding brokjes en blikvoeding

In de meeste huishoudens krijgen katten brokjes en/of blikvoeding aangeboden, in plaats van prooidieren, om in de voedingsbehoefte van de kat te voorzien. Beide bestaan uit gekookte voedingsstoffen, waar vervolgens weer stoffen als taurine aan toegevoegd zijn om een volledige maaltijd te kunnen bieden. Het vocht dat voor de brokjes door het bereidingsproces verloren gaat (blikvoer bevat over het algemeen juist een goed vochtpercentage), wordt min of meer vervangen door granen. Granen doen in principe niet veel in het lichaam van de kat (dragen dus ook zeker niet bij aan de gezondheid), maar maken het gemakkelijker om vlees tot brokjes te verwerken voor de fabrikant. Granen worden door katten niet verteerd en kunnen dikmakers zijn. Voeding waar granen als eerste of tweede ingrediĆ«nt staan, kun je het beste weren. Datzelfde geldt voor suiker en een hoog zoutgehalte. Merken als Whiskas en Felix kun je het beste links laten liggen en dan bijvoorbeeld als alternatief voor Hill’s of Royal Canin kiezen. Een website als Zooplus kan je op weg helpen om geschikt voer te vinden.

Voor katten is het zeer belangrijk dat de eiwittenbron uit dieren voortkomt (en dan bij voorkeur gevogelte) en niet uit planten. Dierlijke eiwitten zijn namelijk beter te verteren voor de kat. In Whiskas en Felix zit een bedroevend laag percentage aan dierlijke eiwitten, in een merk als Orijen (onder andere verkrijgbaar bij Zooplus) weer een heel hoog percentage. Als je tussen deze twee uitersten wilt kiezen, kies dan het liefst voor het hoge percentage. Idealiter zit dit gehalte echter rond de 30%, zoals bij Hill’s en Royal Canin.

Het fosforgehalte van brokjes is ook belangrijk, een te hoog fosforgehalte kan namelijk leiden tot blaasproblemen. Het maximaal toelaatbare fosforgehalte is tot 0,98%.

Kort samengevat goede samenstelling brokjes en blikvoeding
Wel bevatten
- Dierlijke eiwitten rond 30%
- Taurine rond 19%
- Zink
- Seleen
- Vet rond 10%
- Omega 3 vetzuren

Met mate of niet bevatten
- Graan, in elk geval niet als 1e of 2e ingrediƫnt
- Suiker
- Hoog zoutgehalte
- Fosfor tot ongeveer 0,98%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten