Al dat voer en al dat water komt er uiteindelijk ook weer uit. Daarvoor zijn er kattenbakken. Een vuistregel is om het aantal kattenbakken te hebben dat je aan katten hebt, plus één. Dus bij twee katten, zou dat betekenen dat je drie kattenbakken hebt. Als die kattenbakken verspreid staan, kan elke kat altijd naar de kattenbak als hij/zij die behoefte voelt. Meestal gebruiken ze één kattenbak voor de ontlasting en de andere voor de urine.
Kattenbakken heb je in verschillende soorten en maten. Voor volwassen katten is het belangrijk dat je een ruime bak hebt waar ze zich in kunnen draaien. Voor kittens zijn er kleinere kattenbakjes beschikbaar. Je zou eventueel ook een vaatwasteiltje kunnen gebruiken (waar je vanzelfsprekend geen vaatwas meer in doet) of voor een grotere kattenbak een opgerolde handdoek leggen als opstapje voor kittens. Er zijn kattenbakken met of zonder deksel, het is helemaal afhankelijk van je kat waar hij/zij de voorkeur aan geeft. Een kattenbak met deksel zorgt er wel voor dat de geur meer blijft hangen in de bak en voor de al gevoelige kattenneus kan dit als niet prettig worden ervaren.
Zoals je verschillende kattenbakken hebt, zijn er ook verschillende vullingen om er in te doen. Wij gebruiken zelf houtkorrels. Houtkorrels worden zaagsel als ze nat worden (als ze per ongeluk door een kitten ingeslikt worden, zorgt dit ook niet voor obstructie in de maag/darmen) en de ontlasting kun je elke keer in het toilet deponeren. Er is verder grit dat klonten vormt of juist geen klonten vormt. Het grit dat klonten vormt is niet aan te raden als je een kitten hebt. Als een kitten namelijk in een nieuwsgierige bui wat van het grit eet, vormt het een klont in de maag/darmen en zorgt daarmee dus voor een obstructie. Gebruik daarom liever grit dat niet klontvormend is.
Grit is er met allerlei “aangename” parfums. Voor de gevoelige kattenneus kunnen deze parfums ronduit onaangenaam zijn en daarmee een uitnodiging zijn om op een aangenamere plek (bijvoorbeeld het bed of het tapijt) hun behoefte te doen. Ook kan de vulling van de kattenbak onaangenaam aan de pootjes voelen en hiermee onzindelijkheid in de hand werken. Experimenteer dan met verschillende soorten vulling en het handigste is om dan te beginnen met zand als vulling.
De kattenbak kun je het beste minimaal 1x in de week helemaal schoonmaken met bleek of allesreiniger. Bleek bevat chloor en voor katten is hett verleidelijk om daar tegenaan te plassen. Spoel echter wel elke keer na het schoonmaken de kattenbak goed uit, want de walmen van de bleek zijn niet bepaald gezond.
Zorg ervoor dat je nooit je kat van de bak afjaagt, dat kan er namelijk voor zorgen dat je veel moeite moet steken in het ervoor zorgen dat je kat weer gebruik van de kattenbak wilt maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten