zondag 29 mei 2011

Huisvesting kat, voeding leeftijdsbehoeften

Kittens die met de fles (bij)gevoed moeten worden, dien je vervangende kittenmelk te geven, zoals van het merk KMR. Geef ze asjeblieft geen gewone kattenmelk, want dit is geen volledige voeding. Voor kittens is het verder belangrijk dat ze, zeker de eerste drie maanden, speciaal kittenvoer krijgen. In voeding voor kittens zit namelijk een hoger gehalte aan eiwitten die zeer belangrijk zijn voor een goede groei (eiwitten zijn als het ware de bouwstenen van de groei) en een hoger gehalte aan fosfor en vetten. Geef kittens bij voorkeur voer van een ander merk dan Whiskas/Kitekat/Felix. Lees wederom goed het etiket om te weten wat geschikte voeding is. Voeding voor volwassen katten, blaasgruispatiënten en seniorkatten bevat verzuurders om blaasproblemen tegen te gaan. In een kittenlichaam kan dit nadelige effecten hebben voor de groei van de botten. Voorkom daarom zoveel mogelijk dat een kitten aan voer voor volwassen of senior katten komt en al helemaal dat een kitten aan blaasgruisdieetvoer komt.

Aangezien er in brokjes weinig vocht zit en katten hun vocht in de natuur meestal uit hun voedsel halen, liggen blaasproblemen op de loer voor volwassen katten. Om dit te voorkomen, bevat voeding voor volwassen katten een zo laag mogelijk fosforgehalte.

De nieren van seniorkatten hebben behoefte aan een laag (maar kwalitatief goed) eiwitgehalte, een lager fosforgehalte en minder vet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten