donderdag 29 september 2011

Voedingsbehoefte oudere katten

Hoe meer wetenschappelijke bronnen ik lees, hoe duidelijker het mij wordt dat het van belang is om oudere katten juist voeding te geven dat hoog in dierlijke eiwitten en vet is (ik ga dat ook maar eens aanpassen op mijn website). Als een kat bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier heeft, "eet" hij de eiwitten uit zijn spieren op om te voldoen aan de vraag van dierlijke eiwitten. Het is een hele tijd een standaard geweest om oudere katten juist weinig (dierlijke) eiwitten te geven en een hoog percentage aan koolhydraten. Dit blijkt (wat als je weet dat een kat obligaat carnivoor is niet bepaald verbazingwekkend is) juist averechts te werken en onder meer het risico op suikerziekte in de kat te verhogen.

Katten met chronisch nierfalen worden ook op een eiwitarm dieet gezet, omdat eiwitten fosfor bevatten. Het zou kunnen zijn dat het verstandiger is om je oudere kat een eiwitrijk dieet te geven en dan fosfaatbinders (als Ipaktine) te gebruiken voor als je kat aan chronisch nierfalen lijdt.

Er is een Engelstalig weblog waar endocrinologie uitgebreid aan bod komt (geschreven door een dierenarts die erin gespecialiseerd is), namelijk http://endocrinevet.blogspot.com. Eén van de bronnen die aangehaald wordt in (in elk geval) het laatste log is het wetenschappelijke artikel Feeding old cats - an update on new nutritional therapies wat (hopelijk nog een tijdje) in zijn geheel te downloaden is.

vrijdag 2 september 2011

Prehistorische bacterie resistent antibiotica

Antibiotica wordt in mensen en in dieren gebruikt. Steeds vaker blijken bacteriën resistent te zijn tegen antibiotica. Onderzoekers van de McMaster University in Ontario hebben de DNA bestudeerd van een 30.000 jaar oude bacterie van uitgestorven dieren als mammoeten die gevonden is in Permafrost in de Yukon. De onderzoekers vonden uit dat deze oude bacterie de belangrijkste genen bevat die zorgen voor resistentie tegen antibiotica.

In The New York Times kun je hier verder over lezen, nadat je een gratis account hebt aangemaakt.

Stamcelprocedure artritis kat

Dierenartsen van de Camboro Veterinary Hospital bij Edinboro, Pensylvania, hebben voor het eerst een stamcelprocedure toegepast om de pijn van een 14-jarige kat te verminderen. Deze procedure houdt in dat stamcellen van het van de patiënt gemengd wordt met bloedplaatjesrijk plasma van het bloed van het dier, dit mengsel wordt vervolgens weer geïnjecteerd in het huisdier waarvan het de bedoeling is dat er nieuw kraakbeen groeit in de gewrichten.

Je kunt hier verder over lezen op de website van de Erie Times-News.

donderdag 1 september 2011

FIP symposium notities

De Winn Feline Foundation ondersteunt, onder meer, onderzoek naar FIP. Daarover is een symposium geweest in juni in Amerika. Gelukkig zijn de notities en powerpoints nu beschikbaar gekomen voor iedereen om te lezen en kan er geluisterd worden naar de audio-opname. Dit is allemaal te vinden op de website van de Winn Feline Foundation. Mocht je dit onderzoek verder willen steunen, dan is een donatie aan het BRIA fund (ook te vinden op de website) meer dan welkom.

vrijdag 26 augustus 2011

Miauwen op vreemde tijden

Onze oudste kater, Lua (die ook al in het schildklierlogje voorkwam), heeft zowel een te snel werkende schildklier als chronisch nierfalen en waarschijnlijk HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Iets wat ons opviel, was dat hij heel vaak luid miauwde als hij net had gegeten, op zijn slaapplek sprong of midden in de nacht als hij wakker was. Tegenwoordig doet hij dat ook wel eens als hij ligt te slapen, dan wordt hij even wakker en miauwt hij, om daarna weer verder te gaan slapen.

De reden dat ik over deze ervaringen schrijf op dit algemene katteninfo weblog, is om dat dit miauwen samen kan hangen met een te snel werkende schildklier, chronisch nierfalen of HCM en dat als jouw kat dit doet (zeker bij een oudere kat) het belangrijk is om medische oorzaken die te behandelen zijn uit te sluiten.

Bij een te snel werkende schildklier moet het hart te hard werken en verhoogt dit de bloeddruk wat waarschijnlijk zo oncomfortabel aanvoelt, waardoor de kat gaat miauwen. Ook nierziekte laat de bloeddruk omhoog gaan. HCM betekent dat de hartspier verdikt, waardoor de hartkamers kleiner worden. Het hart moet dan harder werken om diezelfde hoeveelheid bloed rond te kunnen pompen, wat ook vanzelfsprekend zorgt voor een verhoogde bloeddruk.

Als je hier iets meer in het Engels over wilt lezen, kun je kijken op de website van The Times Leader.

Pijnbestrijding kat

Er is medicatie verkrijgbaar bij de dierenarts dat het leven van je kat behoorlijk kan veraangenamen als hij/zij pijn ervaart: NSAIDS (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Net als bij vrijwel elk medicijn, zijn er wel bijwerkingen die flink kunnen afschrikken. In het geval van NSAIDS kan er op korte termijn een gebrek aan eetlust, overgeven en diarree een probleem geven, op de langere termijn is er het risico op lever- en nierziekte. Over deze bijwerkingen zijn verschillende websites opgericht, maar overleg liever met je dierenarts, voordat je jouw kat de benodigde anti-pijnmedicatie ontzegt.

Op de website van Post Gazette kun je hier meer over lezen.

Behandelmogelijkheden snel werkende schildklier bij de kat

Onze oudste kat heeft een te snel werkende schildklier en krijgt daarvoor dagelijks een pilletje Felimazole. Jodiumtherapie en een chirurgische ingreep zijn de andere twee mogelijkheden om deze aandoening die bij vooral oudere katten voorkomt, te behandelen. Op de website van Tails of Seattle staat dit uitgebreider beschreven met voor- en nadelen.

woensdag 24 augustus 2011

Overmatig drinken, overmatig urineren bij kat

Nierfalen, diabetes, snel werkende schildklier, leverziekte en kanker zijn de meest voorkomende oorzaken van overmatig drinken en overmatig urineren. Als het je opvalt dat je kat veel drinkt en plast en ook nog eens wat op leeftijd is, is het zeker verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Het is vaak een vicieuze cirkel waar uitdroging bij om de hoek komt kijken: door het overmatig plassen, droogt je kat uit, waardoor hij of zij weer meer gaat drinken en vervolgens weer overmatig plassen. Bied je kat altijd voldoende vers water aan, want uitdroging moet absoluut vermeden worden. Eventueel kun je zelf het nekvel van je kat een stukje optillen en kijken of deze vlot weer terug veert. Duurt dit te lang, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.

Afgezien van bovenstaande ziektes, kan ook overmatig zout in het eten een oorzaak zijn van overmatig drinken en daardoor overmatig plassen.

Meer lezen? In het artikel op de website van Gazettes kun je hier meer over lezen.

vrijdag 19 augustus 2011

Online kattenmedicatie kopen

Tegenwoordig is het mogelijk om in plaats van bij de dierenarts om online medicatie voor je kat te kopen. Dit kan een stuk goedkoper zijn dan bij je dierenarts (vooral dieetvoer kan flink schelen). Niet alle medicatie is online zonder recept te verkrijgen, zoals antibiotica en pijnstillers. Wat wel zonder recept te verkrijgen is, vraagt om waakzaamheid, zodat je zeker weet dat je niet iets gebruikt dat al over de datum is of een namaakproduct. In Amerika is er bijvoorbeeld ontdekt dat het vlooienmiddel Frontline, dat je normaal ook bij de dierenarts koopt, een namaakversie had, klik hier om daar meer over te lezen.

Voor verdere tips om op te letten, kun je lezen op de website van de Gazette Extra.

Sproeien katten door stress

Als je hebt uitgesloten dat je kat sproeit in huis, omdat hij/zij pijn heeft door een blaasontsteking of blaasgruis, is de kans heel groot dat hij/zij last van stress heeft. Die stress kan meerdere oorzaken hebben en daardoor ook meerdere suggesties om te behandelen. Op mijn website ga ik daar een keer dieper op in, voor nu verwijs ik je naar een artikel uit de Washington Post, in het Engels.

Amerikaanse veterinaire studenten castreren 700 opvangkatten

In Florida hebben ongeveer 25 veterinaire studenten rond de 700 katten gecastreerd die in beslag genomen waren bij een kattenverzamelaar. Los van de ernst dat iemand zoveel katten heeft kunnen verzamelen, vind ik het een mooi initiatief dat veterinaire studenten zich op zo'n manier in kunnen zetten voor een goed doel.

Meer hierover kun je lezen op de website van de Miami Herald.

vrijdag 5 augustus 2011

Meer vocht, slankere kat

Door Waltham is er, in samenwerking met de universiteit van Aberdeen, onderzoek gedaan naar het effect van meer vocht op het gewicht. Het bleek dat gecombineerd met beweging, katten minder snel aankwamen en actiever waren toen ze een vochtrijkere maaltijd kregen. Je kunt hier meer over lezen op de website van Veterinary News in het Engels.

Voor mij bevestigt dit het belang van het benaderen van de voedingswaarde van natuurlijke prooidieren die ook voor 70-80% uit vocht bestaan, in plaats van dat vocht te vervangen door granen dan wel een hoog percentage dierlijke eiwitten.

zondag 17 juli 2011

Evaluatie kattengesteldheid

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd de fysieke gesteldheid van je kat in de gaten te houden. Op de website van Victoria Advocate vind je daar in het kort (maar Engels) meer informatie over. Er staat daar geschreven over de hond, maar het geldt net zo goed voor de kat.

donderdag 30 juni 2011

Website Katinfo online

De website van Katinfo is sinds een paar weken voor een heel klein deel online. Op dit moment kun je lezen over:
- overwegingen voor het in huis halen van een kat;
- huisvesting van een kat
- aanschaf van een kat
- zwerfkatten
- kattenorganisaties
- celbiologie

Op korte termijn wil ik ook graag het deel online hebben waarin staat waarmee je met spoed naar de dierenarts dient te gaan en met welke symptomen je nog even kunt wachten.

Het idee is om op deze weblog dan korte artikeltjes te publiceren/vertalen die interessant kunnen zijn voor katteneigenaren.

donderdag 2 juni 2011

Kat ontleding

Zelf vind ik het interessant om te zien hoe het er allemaal van binnen uit ziet bij de kat, maar als je het eng vindt, raad ik het je af om te kijken op de website waar een kat ontleedt wordt.

dinsdag 31 mei 2011

Huisvesting kat, gezelschap en vermaak

De ideale speelkameraad voor een kitten is een ander kitten. De introductie van twee kittens die elkaar nog niet kennen, verloopt over het algemeen redelijk soepel. Ze kunnen een beetje naar elkaar blazen en grommen, maar vaak is dat binnen een paar dagen over en liggen ze gezellig bij elkaar en ravotten ze met elkaar dat het een lieve lust is. Als je een kitten introduceert bij een al sociale (naar andere katten) kat, kun je dit meestal ook in één keer doen. In het begin blazen en grommen is helemaal niets mis mee, zolang er maar geen bloed bij komt kijken, bepalen de katten zelf wat ze aan elkaar hebben.

Eigenlijk is het niet aan te raden om een nieuwe kat te introduceren bij een kat die niet zo op andere katten gesteld is, dat veroorzaakt namelijk structureel veel stress bij die kat die er al is. Soms kun je je echter vergissen en denken dat je kat een speelkameraadje wel op prijs zou stellen, maar blijkt het toch een beetje tegen te vallen. Indien mogelijk, zou je de twee katten apart kunnen houden. Als dit niet mogelijk is, is het aan te raden om de nieuwe kat eerst tijdelijk in een andere ruimte onder te brengen met voldoende speel- en krabmateriaal, voer, water en schone kattenbak. Na een paar dagen ruil je dan een uurtje de katten van ruimte, waarbij de nieuwe bewoner de rest van het huis kan verkennen en de oude bewoner uitgebreid kan snuffelen wie er bij hem/haar beland is. Je gaat daar net zo lang mee door, tot de twee bij elkaar kunnen, zonder elkaar tot bloedens aan toe te verwonden. Blazen en grommen, is dan geen probleem. Als het echt niet gaat, kun je een kattengedragstherapeut inschakelen of als laatste middel voor de nieuwe bewoner een ander thuis te zoeken. Net als met mensen, kan niet elke kat met elke andere kat overweg.

Vissen, kleine vogels en muizen zijn schitterend (in onveilige behuizing: tijdelijk) gezelschap voor een kat. Zorg er dan voor dat de kat niet in aanraking kan komen met het dier en houd ook in de gaten of “Tweety” niet heel erg onrustig wordt van de starende kattenogen. Vissen in een groter aquarium zijn leuk om naar te kijken en fijn om op het deksel te liggen. Grotere vogels kunnen de kat angst aanjagen. Met grotere knaagdieren als konijnen, ratten en fretten, gaan katten over het algemeen goed samen. Zeker in het begin is het wel verstandig om goed in de gaten te houden dat het jachtinstinct van de kat niet de overhand krijgt. Eén van onze katten was bang als een rat op haar afliep, maar de twee andere katten waren zeer geïnteresseerd in loslopende ratten en hebben we nooit zonder begeleiding los bij elkaar gelaten.

“Ze vechten als kat en hond” is een bekende uitdrukking. Katten en honden kunnen echter uitstekend met elkaar, als ze maar de gelegenheid krijgen om goed aan elkaar te wennen. Het is verstandig om in eerste instantie ze alleen samen te laten onder toezicht en de kat ruimschoots de gelegenheid te geven om op plekken te komen waar de hond er niet bij kan. Let er verder ook op dat de kat niet teveel van het hondenvoer eet, want dit is voor de kat niet volledig en kan dan ook gezondheidsproblemen opleveren.

Kittens kunnen zich uren vermaken met allerlei kattenspeeltjes, propjes papier of andere spullen die ze kunnen vinden. Zorg ervoor dat je goed in de gaten houdt of speelgoed niet kapot is en dat katten geen scherpe kleine delen in kunnen slikken. Idealiter haal je zelf al kraaloogjes en dergelijke van het speelgoed af. Zelf knip ik ook veertjes van speeltjes af, omdat ze bijvoorbeeld hun keel flink kunnen bezeren aan het scherpe deel van de veertjes. Een hengel met een speeltje eraan kunnen katten ook schitterend vinden. Let er echter wel op dat je de hengel elke keer na het spelen weer opbergt, je kat kan zich anders namelijk in het touw wurgen. Laserspeeltjes kunnen zelfs de meest luie kat in beweging brengen, terwijl jij zelf ontspannen ergens zit. Als je kat wat af moet vallen, kan een voerbal of een ander speelgoed dat je kat aan het werk zet om zijn/haar voedsel te bemachtigen heel goed helpen.

Katten hebben ook de behoefte om hun nagels te kortwieken door te krabben aan wat er beschikbaar is. Krabpalen, al dan niet zelfgemaakt met sisaltouw of tapijt, zijn hiervoor ideaal. Ze gebruiken dan wat minder je meubilair als krabobject, al houdt het over het algemeen katten niet tegen om af en toe (of vaak) eens flink de nagels in het meubilair te zetten.

Huisvesting kat, ruimte

Katten gebruiken niet alleen de vloer als ruimte, maar gaan ook de hoogte in op bijvoorbeeld kasten en tafels. Hierdoor hebben ze minder vloeroppervlakte nodig dan bijvoorbeeld een hond. Krabpalen en klimpalen, al dan niet zelf gemaakt, kunnen extra ruimte in de hoogte creëren om op te liggen en om tegenaan te rennen. Qua ruimte maakt het over het algemeen niet uit of je één of twee katten hebt. Dus zeker als je een jonge kat hebt, is het aan te raden om gezelschap voor hem/haar erbij te halen.

maandag 30 mei 2011

Wetenschappelijk onderzoek kattenvoeding

In aansluiting op het kattenvoedingonderdeel, vind ik het volgende wel heel goed passen. Er is onderzoek gedaan (volledige publicatie laat nog even op zich wachten) door Waltham (waar onder meer Whiskas vandaan komt...) dat een te hoge inname aan granen bij katten de opname van eiwitten en vetten bemoeilijkt. Katten hebben een beperkte hoeveelheid aan granen die ze kunnen verteren. Nu is dit voor de meeste kattenliefhebbers die zich ook maar een klein beetje verdiept hebben in kattenvoer denk ik niet zulk verrassend nieuws, maar dat dit geconcludeerd wordt door een fabrikant die volop granen verwerkt in zijn voer, is wel verrassend.

Hopelijk wordt hierop actie ondernomen en maakt Whiskas binnenkort voer dat wel verantwoord aan de kat gegeven kan worden.

Voor het abstract kun je hier klikken en voor de bron waar ik het nieuws vandaan gehaald heb (zeer aan te raden om deze blog in de gaten te houden), kun je hier klikken.

Huisvesting kat, kattenbak

Al dat voer en al dat water komt er uiteindelijk ook weer uit. Daarvoor zijn er kattenbakken. Een vuistregel is om het aantal kattenbakken te hebben dat je aan katten hebt, plus één. Dus bij twee katten, zou dat betekenen dat je drie kattenbakken hebt. Als die kattenbakken verspreid staan, kan elke kat altijd naar de kattenbak als hij/zij die behoefte voelt. Meestal gebruiken ze één kattenbak voor de ontlasting en de andere voor de urine.

Kattenbakken heb je in verschillende soorten en maten. Voor volwassen katten is het belangrijk dat je een ruime bak hebt waar ze zich in kunnen draaien. Voor kittens zijn er kleinere kattenbakjes beschikbaar. Je zou eventueel ook een vaatwasteiltje kunnen gebruiken (waar je vanzelfsprekend geen vaatwas meer in doet) of voor een grotere kattenbak een opgerolde handdoek leggen als opstapje voor kittens. Er zijn kattenbakken met of zonder deksel, het is helemaal afhankelijk van je kat waar hij/zij de voorkeur aan geeft. Een kattenbak met deksel zorgt er wel voor dat de geur meer blijft hangen in de bak en voor de al gevoelige kattenneus kan dit als niet prettig worden ervaren.

Zoals je verschillende kattenbakken hebt, zijn er ook verschillende vullingen om er in te doen. Wij gebruiken zelf houtkorrels. Houtkorrels worden zaagsel als ze nat worden (als ze per ongeluk door een kitten ingeslikt worden, zorgt dit ook niet voor obstructie in de maag/darmen) en de ontlasting kun je elke keer in het toilet deponeren. Er is verder grit dat klonten vormt of juist geen klonten vormt. Het grit dat klonten vormt is niet aan te raden als je een kitten hebt. Als een kitten namelijk in een nieuwsgierige bui wat van het grit eet, vormt het een klont in de maag/darmen en zorgt daarmee dus voor een obstructie. Gebruik daarom liever grit dat niet klontvormend is.

Grit is er met allerlei “aangename” parfums. Voor de gevoelige kattenneus kunnen deze parfums ronduit onaangenaam zijn en daarmee een uitnodiging zijn om op een aangenamere plek (bijvoorbeeld het bed of het tapijt) hun behoefte te doen. Ook kan de vulling van de kattenbak onaangenaam aan de pootjes voelen en hiermee onzindelijkheid in de hand werken. Experimenteer dan met verschillende soorten vulling en het handigste is om dan te beginnen met zand als vulling.

De kattenbak kun je het beste minimaal 1x in de week helemaal schoonmaken met bleek of allesreiniger. Bleek bevat chloor en voor katten is hett verleidelijk om daar tegenaan te plassen. Spoel echter wel elke keer na het schoonmaken de kattenbak goed uit, want de walmen van de bleek zijn niet bepaald gezond.

Zorg ervoor dat je nooit je kat van de bak afjaagt, dat kan er namelijk voor zorgen dat je veel moeite moet steken in het ervoor zorgen dat je kat weer gebruik van de kattenbak wilt maken.

zondag 29 mei 2011

Huisvesting kat, water

Er zijn mensen die mij nog wel eens vragen of de kat melk of water moet drinken. Het is heel belangrijk dat je vooral water geeft. Als je af en toe melk wilt geven, geef dan kattenmelk en geen koemelk. In koemelk zit lactose dat katten niet af kunnen breken en daardoor diarree veroorzaakt (net als bij egels). Deze diarree kan ervoor zorgen dat je kat uitdroogt, neem dus liever het zekere voor het onzekere en geef kattenmelk. Geef alleen niet te vaak kattenmelk, want hier zit suiker in wat niet heel gezond is voor de kat.

Zorg ervoor dat je kat altijd de beschikking heeft over vers water. Katten krijgen in hun natuurlijke dieet al voldoende vocht binnen via hun prooidieren, maar in brokjes (die veelal ook nog zoutig zijn) zit helemaal geen vocht. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kat wel voldoende drinkt. Maak daarvoor het water eventueel aantrekkelijker en verser door een drinkfontein neer te zetten dat met behulp van een filter het water elke keer ververst. Katten zijn fijnproevers wat betreft water en kunnen meestal uitstekend beoordelen of het water vers genoeg is.

huisvesting kat, voedingsallergie/voedingsintolerantie

Katten zie je over het algemeen niet in groepjes op een grote koe jagen of in de zee zwemmen om een flinke tonijn aan de haak te slaan. Daarnaast eten katten, afgezien van gras om hun haarballen kwijt te raken en de maaginhoud van hun prooidieren, van nature geen groente, fruit of granen. Het kan dan ook zijn dat je kat allergisch reageert op deze voedingsstoffen door jeuk op het hoofd, in de hals of bij de schouders of dat je kat intolerant reageert door diarree te krijgen. De dierenarts kan je dan een hypo-allergeen voer meegeven wat je minimaal zes weken strikt dient te geven of in elk geval tot er verbetering is opgetreden. Daarna kun je ander voedsel gaan proberen waar in principe niet de voedingsstoffen inzitten die je voor het hypo-allergene gaf aan de kat. Let daarbij op de verschillende dierlijke eiwitten (wij hadden bijvoorbeeld een opvangkitten dat allergisch was voor tonijn. Rund of een andere diersoort is ook mogelijk), maar vergeet ook vooral de granen niet. Rijst kan al een stuk gemakkelijker te verteren zijn dan tarwe.

Huisvesting kat, voeding leeftijdsbehoeften

Kittens die met de fles (bij)gevoed moeten worden, dien je vervangende kittenmelk te geven, zoals van het merk KMR. Geef ze asjeblieft geen gewone kattenmelk, want dit is geen volledige voeding. Voor kittens is het verder belangrijk dat ze, zeker de eerste drie maanden, speciaal kittenvoer krijgen. In voeding voor kittens zit namelijk een hoger gehalte aan eiwitten die zeer belangrijk zijn voor een goede groei (eiwitten zijn als het ware de bouwstenen van de groei) en een hoger gehalte aan fosfor en vetten. Geef kittens bij voorkeur voer van een ander merk dan Whiskas/Kitekat/Felix. Lees wederom goed het etiket om te weten wat geschikte voeding is. Voeding voor volwassen katten, blaasgruispatiënten en seniorkatten bevat verzuurders om blaasproblemen tegen te gaan. In een kittenlichaam kan dit nadelige effecten hebben voor de groei van de botten. Voorkom daarom zoveel mogelijk dat een kitten aan voer voor volwassen of senior katten komt en al helemaal dat een kitten aan blaasgruisdieetvoer komt.

Aangezien er in brokjes weinig vocht zit en katten hun vocht in de natuur meestal uit hun voedsel halen, liggen blaasproblemen op de loer voor volwassen katten. Om dit te voorkomen, bevat voeding voor volwassen katten een zo laag mogelijk fosforgehalte.

De nieren van seniorkatten hebben behoefte aan een laag (maar kwalitatief goed) eiwitgehalte, een lager fosforgehalte en minder vet.

zaterdag 28 mei 2011

Huisvesting kat, voeding, middenweg brokjes en natuurlijk voeren

Als je liever natuurlijke voeding geeft, maar je liever ook weer niet met prooidieren in de weer gaat of de voeding zelf samenstelt, is het een optie om kant-en-klaar vers (kvv) voer bij bijvoorbeeld een dierenwinkel te halen. Je vindt dit in het vriesvak en het ziet er ontdooid een beetje uit als gehakt. Let daarbij op dat je een complete maaltijd geeft, zoals van Carnibest, Bandit of Bibi. Kant-en-klaar vers voer moet je wel ontdooien tot het op kamertemperatuur is, maar verder hoef je er niets mee te doen. Katten staan meestal niet over een knapperend houtvuurtje hun prooidieren te bereiden, dit is ook niet nodig voor ze door hun zuurder maagmilieu waarin bacteriën als salmonella heel weinig kans maken om ze ziek te maken.

Huisvesting kat, voeding brokjes en blikvoeding

In de meeste huishoudens krijgen katten brokjes en/of blikvoeding aangeboden, in plaats van prooidieren, om in de voedingsbehoefte van de kat te voorzien. Beide bestaan uit gekookte voedingsstoffen, waar vervolgens weer stoffen als taurine aan toegevoegd zijn om een volledige maaltijd te kunnen bieden. Het vocht dat voor de brokjes door het bereidingsproces verloren gaat (blikvoer bevat over het algemeen juist een goed vochtpercentage), wordt min of meer vervangen door granen. Granen doen in principe niet veel in het lichaam van de kat (dragen dus ook zeker niet bij aan de gezondheid), maar maken het gemakkelijker om vlees tot brokjes te verwerken voor de fabrikant. Granen worden door katten niet verteerd en kunnen dikmakers zijn. Voeding waar granen als eerste of tweede ingrediënt staan, kun je het beste weren. Datzelfde geldt voor suiker en een hoog zoutgehalte. Merken als Whiskas en Felix kun je het beste links laten liggen en dan bijvoorbeeld als alternatief voor Hill’s of Royal Canin kiezen. Een website als Zooplus kan je op weg helpen om geschikt voer te vinden.

Voor katten is het zeer belangrijk dat de eiwittenbron uit dieren voortkomt (en dan bij voorkeur gevogelte) en niet uit planten. Dierlijke eiwitten zijn namelijk beter te verteren voor de kat. In Whiskas en Felix zit een bedroevend laag percentage aan dierlijke eiwitten, in een merk als Orijen (onder andere verkrijgbaar bij Zooplus) weer een heel hoog percentage. Als je tussen deze twee uitersten wilt kiezen, kies dan het liefst voor het hoge percentage. Idealiter zit dit gehalte echter rond de 30%, zoals bij Hill’s en Royal Canin.

Het fosforgehalte van brokjes is ook belangrijk, een te hoog fosforgehalte kan namelijk leiden tot blaasproblemen. Het maximaal toelaatbare fosforgehalte is tot 0,98%.

Kort samengevat goede samenstelling brokjes en blikvoeding
Wel bevatten
- Dierlijke eiwitten rond 30%
- Taurine rond 19%
- Zink
- Seleen
- Vet rond 10%
- Omega 3 vetzuren

Met mate of niet bevatten
- Graan, in elk geval niet als 1e of 2e ingrediënt
- Suiker
- Hoog zoutgehalte
- Fosfor tot ongeveer 0,98%

woensdag 25 mei 2011

Linkje kattenvoeding (Engels)

Via een forum kwam ik een Engelstalige link tegen met zeer uitgebreide informatie over voeding.

Deze link komt even tussen de artikelen door :-).

Huisvesting kat, voeding

Katten vangen van nature muizen, vogels, kleine vissen en wat ze aan voedsel tegen komen op straat als ze daar zwerven. Natuurlijke prooidieren van de kat bevatten ongeveer 70-75% water, 10-20% vet, 16-20% eiwit (met het aminozuur taurine, wat een onmisbare bouwstof is voor het lichaam van de kat en de kat niet zelf aan kan maken. Gebrek aan taurine kan blindheid en hartproblemen opleveren bij de kat), de mineralen natrium en zink. Calcium krijgen katten binnen via de botten van de prooidieren en de maaginhoud is al voor verteerd.

Idealiter krijgt je kat dan ook natuurlijke prooidieren die op verschillende plekken te verkrijgen zijn, wil je hier meer over lezen? Op de website van Voer Natuurlijk vind je bij “Katten” en op het forum hier meer informatie over. Op deze zelfde website vind je ook informatie om te kunnen “barfen”. In het kort houdt barfen in dat je zelf de voeding samenstelt voor je kat en daarbij de juiste percentages hanteert als het gaat om spiervlees, organen en bot. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, is het niet moeilijk. Op het forum kun je ook terecht als je meer ondersteuning wenst.

donderdag 19 mei 2011

Huisvesting kat



Deze maand zet ik hier informatie neer om een zo optimaal mogelijke huisvesting te kunnen bieden aan je kat.

Aan bod komen:
- Voeding
-- brokjes en blikvoeding
-- middenweg brokjes en natuurlijk voeren
-- leeftijdsbehoeften
-- voedingsallergie/voedselintolerantie
- Water
- Kattenbak
- Ruimte
- Gezelschap en vermaak

woensdag 27 april 2011

Overwegingen aanschaf kat: huistuinkeukenkat of raskat



Asielen en kattenopvangcentra zitten vaak vol met hele leuke zogenaamde huis-tuin-keukenkatten en af en toe kruisingen van raskatten (zonder stamboom). Sommige raskatten staan er om bekend dat ze een bepaald karakter hebben of het uiterlijk spreekt aan. Als je voor een raskat gaat, wil ik je adviseren om je goed in te lezen, alvorens je in alle enthousiasme bij een broodfokker een doodziek kitten haalt waar je uiteindelijk veel kosten en verdriet van hebt. Een huis-tuin-keukenkat doorstaat geen testen op ziekten die erfelijk zijn, raskatten bij een verantwoorde cattery wel, maar dan nog biedt dit geen garantie voor een compleet gezonde kat.

Bij Aanschaf (waarschijnlijk in juni) kun je meer lezen over waar je een kat vandaan kunt halen.

Overwegingen aanschaf kat: kosten



Een dier kost geld. Zo heb je de dagelijkse kosten van voer en kattenbakkorrels/kattenbakgrit, is het handig om speel- en krabmateriaal te hebben om je meubels enigszins te ontzien en zijn er dierenartskosten. Een kitten dient tweemaal gevaccineerd te worden tegen katten- en niesziekte in het eerste levensjaar voor een optimale bescherming en daarna jaarlijks in elk geval tot en met zijn/haar tweede levensjaar. Bij een kitten is het zo dat ook al is het kitten zelf nog nooit naar buiten geweest, hij/zij wel via de moeder wormen kan hebben gekregen en daarvoor is het van belang om maandelijks tot 6 maanden te ontwormen. Als er vlooien zijn, is het natuurlijk prettig om deze te elimineren. Of je kat buiten komt of niet, het is handig om je kat te chippen (en dit te laten registreren), zodat je kat gemakkelijker met je herenigd kan worden als hij/zij wegloopt. Tot slot is het meest verantwoorde om te doen dat je jouw kat castreert vanaf een leeftijd van zes maanden.

Een schatting maken van de kosten is lastig, omdat prijzen van producten en dierenartsen flink kunnen verschillen. Je kunt kijken wat je nodig denkt te hebben en hoeveel dat kost om vervolgens te kijken of je bereid bent om deze kosten te betalen. Dit zijn dan de kosten die je enigszins kunt voorzien, maar het is ook handig om er rekening mee te houden dat er onvoorziene dierenartskosten bij kunnen komen.

Overwegingen aanschaf kat: met of zonder gebreken

Cocos mist een deel van haar staart

De meeste katten met een handicap, zoals een pootje, zicht of gehoor dat mist, kunnen nog prima uit de voeten met wat ze nog wel hebben. Het kan dan ook juist fijn zijn om zo’n kat een fijn thuis te bieden en je te verwonderen over wat er allemaal mogelijk is als daar de noodzaak voor is. Er zijn ook katten die andere gebreken hebben, zoals een voedselallergie, chronisch nierfalen, hartruis, te snel werkende schildklier, blaasgruis, diabetes, enz. Deze katten kunnen speciaal voer, medicatie en meer dierenartsbezoeken nodig hebben. Logischerwijs kosten deze katten je dus wat meer geld. Maar als je al een kat hebt die speciaal voer nodig heeft of die je al insuline inspuit, is het zeker het overwegen waard om een kat in huis te halen die ook dit speciale voer of insuline nodig heeft.

Een kat is geen product met een garantie dat hij het goed blijft doen voor een bepaalde periode, er kan altijd wat mis gaan, waar je rekening mee dient te houden als je een kat aanschaft.

Overwegingen aanschaf kat: binnen of buiten



Het is mijn persoonlijke mening dat een kat het beste binnen of in een afgesloten tuin/balkon gehouden kan worden. Wij als mensen hebben de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk voor het welzijn van de kat te zorgen, dat kunnen we niet overlaten aan de kat zelf. Het is weinig natuurlijk als ze rondlopen in een gebied waar auto’s komen. De risico’s van auto’s kunnen ze niet altijd zelf inschatten, al helemaal niet als ze enthousiast ergens achteraan rennen. Een kat gaat niet altijd dood aan een aanrijding, maar kan zulke verwondingen oplopen dat er geopereerd moet worden en die kosten kunnen gemakkelijk in de honderden euro’s lopen.

Helaas zijn er ook mensen die niet overweg kunnen met de overlast die katten veroorzaken, dat ze drastische maatregelen nemen om de kat te verwonden of te doden. Er hoeft maar één buurtbewoner te zijn die zijn/haar mond houdt over zijn/haar kattenhaat, waardoor je kat flink kan lijden. Daarnaast is jouw kat jouw verantwoordelijkheid en hoort hij/zij geen overlast te veroorzaken voor andere mensen.

Ongecastreerde katten dragen wel eens het FIV-virus (vergelijkbaar met HIV voor mensen) die verspreidt wordt door vechtpartijen tussen katten. Jouw kat kan op die manier dus FIV oplopen. Als je kat niet ingeënt is tegen katten- en niesziekte, is het risico ook veel groter dat je kat dit oploopt buiten en aan kattenziekte overlijdt of ernstig ziek wordt van niesziekte.

Tot slot zijn er heel veel katten die vermist worden. Soms nemen andere mensen ze in huis en vindt de kat dat prima. Katten kunnen ook aangereden zijn, zich met hun laatste krachten struiken inslepen en daar een pijnlijke dood sterven. Het gebeurt ook regelmatig dat katten opgesloten worden in schuren, caravans en op andere plekken.

Mijn advies is dan ook om te kijken of je binnen in elk geval de ruimte kunt bieden die de kat nodig heeft en als je een kat de ruimte buiten wilt geven daarvoor het balkon of de tuin af te zetten.

Overwegingen aanschaf kat: socialisatie en karakter


Een deel van waar de kat aan gewend is, ligt aan socialisatie en een ander deel aan het karakter van de kat. Het is heel handig om voor jezelf te weten of je een kat zoekt die aanhankelijk is en graag bij je op schoot komt zitten om met je te knuffelen of dat je het ook prima vindt als je de kat af en toe eens kunt aaien als je hem/haar tegen komt of dat je juist zelf wel een band met de kat op zou willen bouwen door de kat zelf te socialiseren.

Als je veel van huis weg bent, is een hele aanhankelijke kat die eigenlijk continue aandacht van je nodig heeft, niet de beste optie. Je kunt dan beter een kat in huis nemen die het fijn vindt als je er bent, maar zich verder ook prima alleen vermaakt.

Met honden, jonge of oudere kinderen in huis, is het verstandig om een kat uit te zoeken die met ze overweg kan of in elk geval niet elke keer angstig wegkruipt als de hond of het kind in de buurt komt.

Overwegingen aanschaf kat: kater of poes


Een fabeltje dat wijdverbreid is, is dat katers sproeien en poezen niet, waardoor het voor veel katers lastiger is om aan een fijn thuis te komen. Als de kater op tijd geholpen is (bij voorkeur rond zes maanden en in elk geval voordat die gaat sproeien), zal hij ook niet in een nieuw thuis gaan sproeien. Ook poezen kunnen sproeien als ze nog niet geholpen zijn om zo katers te laten weten dat ze beschikbaar zijn om kittens te krijgen. Van onze eigen katten gaan de katers het beste samen met andere katten en hebben de poezen wat meer moeite met andere katten, maar we hebben ook een opvangpoes gehad die ontzettend lief was met andere katten. Het ligt dan ook vooral aan het karakter en de socialisatie van de kat of hij/zij bij je past.

Overwegingen aanschaf kat: jong of oud



Het is schitterend om jonge katten op te zien groeien tot grote katten. Ook is het, als ze bij de oorspronkelijke eigenaar goed gesocialiseerd zijn, gemakkelijker om ze te laten wennen aan jouw leefstijl. Jonge katten kunnen wel enorm druk zijn, in gordijnen en meubels klimmen en allerlei kittenkwaad uithalen. Als je liever wat rustiger kattengezelschap wilt, is het verstandiger om een volwassen kat in huis te halen. Vaak weten ze in een asiel of bij de oorspronkelijke eigenaar goed te vertellen hoe het karakter van een volwassen kat in elkaar zit en kom je zo minder snel voor verrassingen te staan. Tot slot zijn er ook nogal eens oudere katten die een rustig nieuw thuis zoeken. Deze katten zijn over het algemeen vooral gesteld op hun rust en kunnen heerlijke schootkatten zijn. Wel kan het zo zijn dat oudere katten kwaaltjes hebben, waarvoor ze extra zorg nodig hebben. Als je op korte termijn geen geld hebt voor urine- en/of bloedonderzoek plus eventuele medicatie, kun je beter beginnen met een jongere kat die hopelijk vele jaren gezond opgroeit.

maandag 18 april 2011

Overwegingen aanschaf kat: alleen of samen



Een volwassen kat kan zich doorgaans prima zelf vermaken en er zijn zelfs veel volwassen katten die niet goed overweg kunnen met andere katten. Dit kan voor een deel te maken hebben met de socialisatie als kitten. Als een kitten te vroeg weggehaald is bij zijn/haar nestgenoten en niet opgegroeid is met andere katten, zal dit kitten ook niet echt met andere katten om leren gaan. Mocht je voor één kat willen gaan, dan is een volwassen kat eigenlijk de beste optie.

Kittens komen het beste tot hun recht als ze in elk geval met zijn tweetjes zijn. Ze kunnen met elkaar spelen, leren grenzen kennen en deze te respecteren. Mocht je al een sociale kat hebben die een jonge drukke soortgenoot op prijs stelt, dan is het minder dringend dat je twee kittens samen in huis neemt.

dinsdag 12 april 2011

Overwegingen aanschaf kat

Deze maand zal ik schrijven wat overwegingen kunnen zijn om mee te nemen als je ervoor kiest om een kattige huisgenoot in huis te halen. Zelf ben ik gastgezin voor een dierenasiel en vang ik kittens op. Als wij de kittens plaatsen, doen we altijd onze best dat ze terecht komen bij mensen die erover nagedacht hebben wat het inhoudt om een kat te kiezen en dat de best mogelijke match er is tussen mens en kat. Tenslotte is het voor de kittens vervelend als ze weer bij ons terugkomen (of naar het asiel gaan) om weer ergens anders geplaatst te worden.

Je hoeft geen maanden te filosoferen over de overwegingen, maar ik wil je zeker aanraden om wel je gedachten erover te laten gaan en rekening te houden met een aantal aspecten, zoals:

- wil je een kat die zich alleen vermaakt of een kat die graag contact heeft met een andere kat;
- ga je voor een jonge of een oude kat;
- gaat jouw voorkeur uit naar een kater of een poes;
- wat zoek jij in een kat qua karakter en socialisatie (aanhalig, avontuurlijk, mogelijkheid om zelf uitgebreid een band op te bouwen);
- laat je een kat binnen of buiten;
- wil je een kat zonder of met (merkbare) gebreken;
- welke kostenposten er komen kijken bij het verzorgen van een kat;
- ga je voor een huis-tuin-keukenkat of voor een raskat.

Welkom

Op dit weblog plaats ik de artikelen die ik ook op mijn website www.katinfo.com ga zetten. Deze website zal waarschijnlijk niet voor mei 2012 online staan, maar tot die tijd kun je de artikelen al wel hier lezen.

De komende paar maanden begin ik met wat algemene informatie: overwegingen, huisvesting, aanschaf, zwerfkatten en hulporganisaties. Er komt ook uitgebreid een stuk over de gezondheid en het gedrag van katten, alles wat eigenlijk te maken heeft met het welzijn van katten.

Dit jaar zullen het waarschijnlijk vooral artikelen zijn die ik op mijn website wil gaan plaatsen, maar uiteindelijk wil ik ook relevante informatie die ik tegenkom op het internet hier plaatsen.

Ik wens je veel plezier bij het lezen van dit weblog en hoop dat je er wijzer van kunt worden als het gaat om kattenwelzijn of bevestigt dat je fantastisch voor deze intrigerende viervoeters zorgt.